Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"


  Kάθε χρόνο όλο και περισσότερα σπίτια δυσκολεύονται να θερμανθούν επαρκώς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται, (ένα φαινόμενο γνωστό σαν "ενεργειακή φτώχεια").  Ένα από τα λίγα "εργαλεία" για να αντιστραφεί αυτή η τάση είναι το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον", παρά τα προβλήματα του (γραφειοκρατία, υποχρεωτική σύναψη δανειακής σύμβασης, κωλυσιεργία των τραπεζών). Το γραφείο μας έχει επιβλέψει  αρκετά έργα στα πλαίσια του προγραμματος αυτού. Tα παρουσιάζουμε ανά κατηγορία επεμβάσεων:


Α. Θερμομόνωση κελύφους, δώματος ή στέγης

Πρώτα τοποθετείται το μονωτικό υλικό, στην περίπτωση αυτή γραφιτούχα διογκωμένη πολυστερίνη. (διαμέρισμα στα Άνω Μελίσσια)


Λεπτομέρεια από την ποδιά 


Εδώ έχει τοποθετηθεί το μονωτικό (διογκωμένη πολυστερίνη) και περνιέται το πρώτο χέρι σοβά. Προσέξτε τις ειδικές βίδες που τοποθετούνται εκεί που ενώνονται οι μονωτικές πλάκες, εκτός από την κόλλα (μονοκατοικία στην Κάτω Ελάτη Τρικάλων).


Το πρώτο χέρι σοβά έχει περαστεί 



Το δεύτερο χέρι σοβά έχει τοποθετηθεί και είμαστε έτοιμοι (διαμέρισμα στα Άνω Μελίσσια)



Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σε άλλο διαμέρισμα στα Μελίσσια. Προσέξτε ότι διατηρήθηκε η αρχική διχρωμία και οι πέτρινη επένδυση αφαιρέθηκε και ξανατοποθετήθηκε. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα έγινε και αντικατάσταση κουφωμάτων.



Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα Μελίσσια.




Δώμα σε μονοκατοικία στα Μελίσσια το οποίο υγρομονώθηκε και θερμονώθηκε. Όπως φαίνεται από την πρώτη φώτο, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την απορροή των υδάτων και την υγρασία γενικότερα, με αποτέλεσμα οι ένοικοι να μην μπορούν να ζεσταθούν, ενώ είχαν αρχίσει  να παρατηρούνται σοβαρές φθορές στο δώμα.



2. Αντικατάσταση κουφωμάτων



Πριν και μετά την αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα με θερμοδιακοπή και υαλοπίνακες με επίστρωση low - e. Τοποθετήθηκε και εξωτερική θερμομόνωση και όπως φαίνεται, διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα αρχικά χρώματα. 


Στην προηγούμενη μονοκατοικία στα Μελίσσια, αντικαταστάθηκαν μόνο υαλοπίνακες με νέους με επίστρωση low-e.


3. Σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.

Θερμοστατικές κεφαλές στα σώματα. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει θερμοστάτης σε κάθε σώμα, οπότε μπορεί να ρυθμιστεί η θερμοκρασία κάθε χώρου ξεχωριστά και επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση, ιδιαίτερα σε μονοκατοικίες. (Μονοκατοικία στα Μελίσσια)


Ηλιακός τριπλής ενέργειας σε μονοκατοικία στα Μελίσσια


Hλιακός στη Νέα Πεντέλη 

Ηλιακός στην Πλατεία Αμερικής.

H μονοκατοικία στην Κάτω Ελάτη Τρικάλων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Εκτός από την εξωτερική θερμομόνωση έγινε και αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση στη στέγη, εγκαταστάθηκε ηλιακός,ενώ σε προηγούμενο στάδιο είχαν εγκατασταθεί και φωτοβολταικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου