Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Σπίτι με πλιθιά (μέρος ζ') - Κουφώματα, χρωματισμοί, φωτοβολταικά.


 Μία σύνοψη των εργασιών που έγιναν από την προηγούμενη άνοιξη (εκτός των δαπέδων που ήδη έχουμε περιγράψει). 
 Ήδη από τον Μάιο έχουν τοποθετηθεί τα ξύλινα κουφώματα. Κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν από τοπικό τεχνίτη, ενώ οι υαλοπίνακες είναι διπλοί.
 Στη συνέχεια βάφτηκαν με οικολογικά βερνίκια Αuro. Σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής προσπαθούμε να επιλέξουμε λύσεις  και προιόντα lo-tech, μικρού κόστους και τα οποία να μην έχουν μεταφερθεί από πολύ μακριά, ωστόσο στα βερνίκια και τους χρωματισμούς κάναμε μία εξαίρεση. 
Η εξώπορτα του σπιτιού


Τα κουφώματα αφού περάστηκαν με βερνίκι

Τα κουφώματα πριν περαστούν με βερνίκι



 Στους χρωματισμούς η επιλογή μας ήταν σχεδόν μονόδρομος, αφού έπρεπε να χρωματίσουμε με χρώμα διαπνέον και όχι ακρυλικό, για να μην ακυρώσουμε το βασικό πλεονέκτημα της χωμάτινης τοιχοποιίας: τη διαπνοή. Είχαμε και την επιλογή να αφήσουμε το λευκό χρώμα του σοβά ή να επίλεξουμε κάποιο από τα διαπνέοντα χρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως για ιστορικά κτήρια. Τα χρώματα αυτά όμως είναι κυρίως ανοικτόχρωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη χρωματική αντίθεση μεταξύ των επιχρισμένων και ανεπίχριστων τοίχων. Γιαυτό επιλέξαμε ένα σκούρο καφέ χρώμα για εσωτερικές τοιχοποιίες της Auro, το οποίο περάσαμε εκ των υστέρων και με λινέλαιο για προστασία και περιμένουμε τον χρόνο να δείξει... Πάντως εκ των υστέρων να αποδεικνύεται ότι ίσως η καλύτερη λύση να ήταν αντί για επίχρισμα με ασβέστη να επιλέγαμε επίχρισμα με βάση τον πηλό. Κάτι που μάλλον θα κάνουμε την επόμενη άνοιξη, σε ένα μέρος τουλάχιστον της τοιχοποιίας που έχει μείνει ανεπίχριστη, αφού παρατηρούνται υγρασίες χαμηλά.
Τον Οκτώβρη εγκαταστάθηκαν και τα φωτοβολταικά που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ. Επιλέξαμε να μην τοποθετήσουμε φωτοβολταικά στα κομμάτια της στέγης που φαίνονται από την κύρια όψη του σπιτιού, θυσιάζοντας ένα μικρο ποσοστό της απόδοσης τους, για να βελτιωθεί η αισθητική τους προσαρμογή. Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα...

Η πλάγια όψη του σπιτιού, αφού τελείωσαν οι χρωματισμοί και τοποθετήθηκαν τα φωτοβολταικά